Sofijin razvoj: 19-24

Ostavili smo još jednu dugu kišnu zimu iza nas i bili smo spremni za nove početke i nove igre napolju. Jedva da smo imali snega, pa smo za sve mesece zime izbrojali samo jednog napravljenog sneška koji je jedva izdržao dva dana.

Igra napolju i u parkiću je dobila pravi smisao, više nije samo trčala naokolo bez cilja, već smo se igrale igre „Ko će pre“, skupljale smo kamenčiće i pričale o njihovoj boji, bacale ih u vodu, skupljale šišarke i lišće, brale prvo prolećno cveće. Imamo sreće pa su nam deka koji živi sa nama i bake koje žive na selu pravi ljubitelji cveća, tako da smo imale mnogo materjala za kickanje. Naučile smo i igru „Voli me, ne voli me“ u kojoj smo koristile raznorazne cvetove, a koju je Sofija preimenovala u svoju korist „Lovi me, lovi me“, tako da je njen dobitak bio siguran 🙂

Iznenada, ne znam zašto, počela je da se plaši svog vernog drugara kuce Marfija. Da li zato što se loše zimsko vreme odužilo, pa ga nismo često pustali iz boksa i nisu imali prilike da se igraju zajedno, ili zato što je i on preko zime izrastao u ogromnog psa, pa se plašila zato što je malo veći od nje, ali odjednom je velika ljubav prerasla u veliki strah. Kad god bi joj se približio trčala bi prema nogama najbliže osobe i zagrlila ih. Sa bakinim mačkom u selu se takođe nije slagala, jer je on preko zime upao u zamku, pretrpeo hirušku intervenciju i više nije bio toliko druželjubiv, pogotovo ne prema nekome ko hoće da mu iščupa rep ,brkove,uši i polovinu dlaka. Bilo je i više nego očigledno da nam treba kućni ljubimac, ali ta priča zaslužuje poseban post.

Poslovi po kući su nam postali novi vid igre: kuvale smo zajedno, mesile zajedno, čak sam je pustila i da proba kako to izgleda prati sudove, pravile smo kolače i lizale prstiće od čokolade i šlaga. Punjenje veš mašine postala nam je omiljena „obaveza“ i ma koliko sitnih stvarčica bilo na gomili ispred mašine, ona bi i dalje ubacivala jednu po jednu unutra.

Sa lepim vremenom došli su i novi drugari. Neki kojih se uopšte nije sećala od ranije i nekih skroz novih. Starijih i mlađih. Tada sam primetila da se baš loše slaže sa decom svog uzrasta, uvek bi izbila neka svađa oko knjige ili igračke, dok se sa malim bebama ili velikom decom veoma lepo igrala. Već sam počela da razmišljam kako će izgledati sve to kada bude krenula u vrtić i već sam je videla kao glavnog galamdžiju i svađalicu, jer kad ona nešto hoće to mora da bude tako, nikako drugačije.

Navike bi joj se menjale iz nedelje u nedelju. Jedne nedelje bi oduševljena jela pigete (špagete), dok druge nedelje ne bi ni htela da ih pogleda, tako da sam vrlo često pravila i po tri različita obroka dok ne pogodim ono što se njoj sviđa u tom trenutku. Jedne nedelje bi spavala popodne tačno na vreme, dok bi druge nedelje vrištala, skakala po krevetu i drala se na sav glas „Ne, mami, ne!“. Često bih od tih prohteva i horova bila toliko umorna, da sam popodne, kad je tata tu, koristila slobodno vreme da prošetam i odem u nabavku, završim neke poslove oko kuće, ili bih jednostavno zatvorila vrata kuhinje, stavila slušalice na uši i čitala ili crtala. Radila sam nešto što bi me opustilo, jer taj njihov period naglog psihičkog i fizičkog rasta koliko je divan, toliko je i isrcpljujuči, pogotovo ako po ceo dan sami  provodite vreme sa detetom.

Iako je bila već velika i dalje smo imale ona „prvi put“ dešavanja: išli smo prvi put u zoo vrt, iz koga nemamo mnogo slika, ali imamo gomilu snimaka sa njenim osmehom od uva do uva, prvi put smo spavali negde, a da to nije kod naših baka, prvi put smo šetali pored Savi i oduševljeno gledali patke, prvi put smo zajedno pravile tortu i ukrasile je trećinom umućenog šlaga, a ostatak pojele.

Svaki put kad pišem pregled njenih meseci pomislim u sebi „Ovo je njeno najlepše doba.“. A onda se setim da je sad mnogo slađa i mnogo pametnija i pitam se šta nas to još čeka u budućnosti. S obzirom da više nije beba i da je veoma tvrdoglava, biće tu i dosta muka, sigurna sam. Ali verujem biće mnogo više smeha, igre i pevanja.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: